0487-745003

Het nut van leerambassadeurs in jouw organisatie

22 januari 2024 \ Van Kraaij Educatie \ door Inja Pater

Toppresteerders profiteren (Tech)ontwikkelingen gaan hard en organisaties moeten mee. Toch zien we dat leerbudgetten onvoldoende worden besteed. Het probleem is dat organisaties én medewerkers zich onvoldoende bewust zijn van het belang van leren. Werknemers die het meeste profiteren van opleidingen binnen een bedrijf zijn vaak de jonge, hoogopgeleide mensen. De getalenteerde toppresteerders. Er wordt helaas.. Meer lezen

Toppresteerders profiteren

(Tech)ontwikkelingen gaan hard en organisaties moeten mee. Toch zien we dat leerbudgetten onvoldoende worden besteed. Het probleem is dat organisaties én medewerkers zich onvoldoende bewust zijn van het belang van leren. Werknemers die het meeste profiteren van opleidingen binnen een bedrijf zijn vaak de jonge, hoogopgeleide mensen. De getalenteerde toppresteerders. Er wordt helaas minder snel geïnvesteerd in groepen met minder zeggenschap zoals oudere medewerkers of laagopgeleiden. Organisaties denken vaak dat je een oude hond geen kunstjes kan leren, maar dit is gelukkig niet waar! Het is de kunst om deze doelgroep aan te spreken met een leerpad dat toegankelijk is én dat ze aanspreekt. Je bent namelijk nooit te oud om te leren.

Duurzame inzetbaarheid

Door alle snelle ontwikkelingen zoals automatisering, digitalisering en AI, is vakkennis van medewerkers al snel niet meer up to date. Hoe behoud je als organisatie de waarde van je ‘menselijke kapitaal’? In deze tijd is daar een combinatie van werkervaring én opleiding of training voor nodig. Zorg dat je als bedrijf investeert in competenties met marktwaarde. Zo word jouw organisatie aantrekkelijk voor de buitenwereld en ontwikkel je talentvolle medewerkers, die graag bij je blijven. Vergroot motivatie, baantevredenheid en betrokkenheid bij personeel door ze de juiste uitdagingen te bieden en te zorgen voor blijvende groei- en ontwikkelmogelijkheden. Zo creëer je een fijne leercultuur waarin je respect hebt voor het individu, je talenten en competenties van medewerkers ziet en beloond en bijdraagt aan een duurzame onderneming. Daarnaast is leren niet alleen goed voor de productiviteit, maar ook voor inzetbaarheid. Bekwaam en vakkundig personeel bevorderen klanttevredenheid, winst, marktgroei en innovatie.

Motiveer medewerkers

Medewerkers leren het beste in een leercultuur: een veilige cultuur voor iedereen. Hoe creëer je een Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisatie (BOO)? Hiervoor kun je leerambassadeurs van binnen en buiten de organisatie inzetten. Zij kunnen medewerkers helpen bij het weghalen van (faal)angst en onzekerheid voor leren en ontwikkelen. Ze kunnen medewerkers vertrouwen geven in zichzelf en het nut van leren en ontwikkelen promoten. Wanneer zij in gesprek gaan met de doelgroep, is het van belang om leer- en trainingsbehoeften in kaart te brengen vanuit de organisatie én vanuit de medewerkers. Vaak blijft relevante informatie verborgen en is het niet duidelijk welke stappen er nog te nemen zijn in de groei van een medewerker en welke motivatie hiervoor aanwezig is. Vervolgens kunnen leerambassadeurs informatie en advies geven over opleidingen en trainingen, en helpen in het organiseren, ondersteunen en meten van leren in de praktijk.

Leerambassadeurs nodig?

Van Kraaij Educatie helpt je op weg door in gesprek te gaan met jouw MKB-organisatie. In maart start een nieuw aanvraagtijdvak voor de SLIM-subsidie. De subsidie maakt het mogelijk om jouw organisatie door te lichten en een ontwikkel- en opleidingsplan op maat te ontwikkelen, waarmee je vervolgens een jaar lang gratis aan de slag kunt gaan. Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de SLIM-subsidie? Bekijk onze menukaart om jouw gratis diner samen te stellen. Voor vragen kun je ons mailen via info@vankraaijeducatie.nl of bellen naar 0487-745003.

Blijf up-to-date met
onze nieuwsbrief!