0487-745003

Uitgelicht:

Van weerstand naar welwillendheid

22 juli 2024 \ Blogs \ door Inja Pater

Organisaties moeten door veranderende omstandigheden (technologische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen) zichzelf meer dan regelmatig aanpassen. Als deze nieuwe veranderingen de ‘status quo’ té veel verstoren, ontstaat er weerstand binnen de organisatie. ‘Het oude bekende’ wordt namelijk onderbroken en medewerkers moeten nieuwe vaardigheden aanleren en leren werken met nieuwe processen en soms een geheel nieuwe infrastructuur... Meer lezen

Organisaties moeten door veranderende omstandigheden (technologische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen) zichzelf meer dan regelmatig aanpassen. Als deze nieuwe veranderingen de ‘status quo’ té veel verstoren, ontstaat er weerstand binnen de organisatie. ‘Het oude bekende’ wordt namelijk onderbroken en medewerkers moeten nieuwe vaardigheden aanleren en leren werken met nieuwe processen en soms een geheel nieuwe infrastructuur. Hoe kun je verandering voorzichtig brengen binnen jouw organisatie? Één mogelijkheid is via het invloedmodel van McKinsey.

Het invloedmodel van McKinsey

Het invloedmodel van McKinsey is ontworpen rondom de stelling ‘Ik verander mijn mindset en gedrag als..’. Weerstand van jouw medewerkers veranderd naar welwillendheid wanneer de volgende elementen de juiste aandacht krijgen:

  1. .. Als ik begrijp wat er van mij gevraagd wordt en dit geloofwaardig is.
  2. .. Als ik zie dat onze infrastructuur de veranderingen die mij gevraagd worden door te voeren ondersteunen.
  3. .. Als ik de vaardigheden en mogelijkheden heb om mezelf op deze nieuwe manier te gedragen.
  4. .. Als ik mijn managers, leiders en collega’s zich ook anders zie gedragen.

Een geloofwaardig verhaal

Medewerkers willen geloven dat er een goede reden is waarom ze zo nodig moeten veranderen. Daarom is het aan het MT om een krachtig en helder verhaal te vertellen. Een verhaal met een duidelijke visie, dat makkelijk door te vertellen is en makkelijk te herinneren is voor iedereen. Het is dus belangrijk om te vertellen waar de organisatie vandaan komt en wat de context is voor de verandering. Zo is de noodzaak van verandering duidelijk geformuleerd. Vervolgens moet de nieuwe visie overgebracht worden. Hoe gaat de toekomst er voor de organisatie uitzien? Wat wil de organisatie uitstralen? Waar gaan jullie voor? Waar wil de organisatie aan te herkennen zijn? Wat zijn idealen en ambities met deze nieuwe ontwikkelingen?

Ondersteunende infrastructuur

Nieuw gewenst gedrag van medewerkers vraagt om een aangepaste en ondersteunende infrastructuur. Denk aan nieuw beleid, werkprocessen en eventueel nieuwe (inrichting van) werksystemen. Vergeet niet dat medewerkers hierin begeleid moeten worden. Verandering heeft tijd nodig. Vaak is het verstandig om een deel van de traditionele bedrijfsvoering te continueren. Zo behoud je stabiliteit tijdens de veranderingen. Daarnaast kun je innoveren binnen een divers testteam en langzaam draagvlak creëren binnen de organisatie.

Kennis en vaardigheden

Dit vergt een combinatie van ‘wil’ en ‘skill’. Creëer bewustwording en inzicht bij medewerkers. Zien ze de noodzaak van de verandering? Weten jullie en zij waar zij wat ontwikkeling in kunnen gebruiken? Is er duidelijkheid over hoe medewerkers kunnen werken aan de juiste skills zodat ze mee kunnen in de veranderingen? Is hier een plan voor opgesteld? Betrek medewerkers bij dit proces en zorg dat ze langzaam verantwoordelijkheid gaan dragen voor hun eigen leerproces.

Voorbeeldgedrag van MT

Voorbeeldgedrag van leiders is het meest belangrijk om geloofwaardigheid, welwillendheid en draagvlak voor de veranderingen en nieuwe visie te creëren binnen de organisatie. Daarnaast heeft het gedrag van directe collega’s en indirect gedrag door de cultuur van de organisatie, zoals verbaal en non-verbale communicatie en mond-tot-mondoverdracht een grote invloed. Positief leiderschap kan dit gewenste gedrag stimuleren. Zoals interventies organiseren om de visie af te stemmen met medewerkers, het uitlichten van acties, bijdrages en werkzaamheden die bijdragen aan de nieuwe visie, het vieren van successen, een actief netwerk van ‘ambassadeurs’ binnen de organisatie samenstellen, of middels persoonlijke mentoring.

Cursus verandermanagement

Kan jouw organisatie wat hulp gebruiken als het gaat om veranderingen doorvoeren? Het goed inzetten van verandermanagement vermindert weerstand van medewerkers op een goede manier en vergroot de kans dat het verandertraject succesvol wordt tot wel zes keer. Na het afronden van onze cursus verandermanagement kun je op een goede en positieve manier een veranderproces doorvoeren binnen een organisatie en omgaan met weerstanden van medewerkers. Lees meer over onze cursus via deze link.

Blijf up-to-date met
onze nieuwsbrief!