Terug
It’s all about data In deze rubriek schrijven onze docenten en medewerkers een blog. Hierbij de achtste blog “It’s all about data”, van Jack Esselink. Slimme apparaten met data Ons leven wordt steeds meer bepaald door slimme apparaten en apps die ons bijvoorbeeld adviseren welke serie we moeten kijken, hoe we ergens naartoe moeten rijden of.. Meer lezen
Home Blog Blog #008: It’s all about the data
In deze rubriek schrijven onze docenten en medewerkers een blog. Hierbij de achtste blog “It’s all about data”, van Jack Esselink.
Ons leven wordt steeds meer bepaald door slimme apparaten en apps die ons bijvoorbeeld adviseren welke serie we moeten kijken, hoe we ergens naartoe moeten rijden of welke producten we online moeten kopen. En door de corona-pandemie zijn we in een digitale stroomversnelling geraakt; niemand kijkt tegenwoordig meer op om te videobellen of om te vergaderen via Teams of Zoom. Kortom, ons dagelijkse leven wordt steeds digitaler en de stroom data die wij met elkaar bij elkaar klikken, swipen en scrollen wordt steeds groter.
Elke dag produceren we met elkaar gemiddeld 2,5 quintiljoen bytes aan data; dat is een getal met 18 nullen en is gelijk aan tien stapels met DVD’s die reiken tot de maan. Het is dus bijna niet voor te stellen hoeveel dat is, vandaar dat er ook wel eens wordt gesproken over big data. Nu komen steeds meer bedrijven en organisaties erachter dat ze heel veel data verzamelen maar deze nog niet slim genoeg inzetten. Uit onderzoek van IBM blijkt dat nog minder dan 1% van alle data in de wereld gebruikt wordt om er iets mee te doen. Er liggen dus veel kansen om slimmere dingen te doen met data. Zo kan het slim inzetten hiervan leiden tot betere inzichten die je kunnen helpen om betere beslissingen te nemen. Zo zou bijvoorbeeld een marketingmanager van een bedrijf dat evenementen organiseert een mailing kunnen sturen naar de potentiele klanten die waarschijnlijk het meest hierin geïnteresseerd zijn of krijgt een financieel controller sneller inzicht in de reden waarom de afvalkosten in een bepaalde regio sneller stijgen dan in andere regio’s.
Binnen veel, vooral grotere, organisaties wordt de waarde van data al onderkend en wordt gesproken dat er meer data-gedreven moet worden gewerkt. Maar hoe ze dit moeten doen, dat vinden ze best lastig. Ik geloof dat de echte verandering komt van medewerkers die inzien hoe ze met behulp van data hun werk efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren, maar deze medewerkers ontbreekt het vaak aan de kennis en vaardigheden om hier een begin mee te maken. Juist voor deze mensen, die geloven dat ze met behulp van data meer voor hun (potentiele) werkgever kunnen betekenen, is de cursus ‘introductie Kunstmatige Intelligentie (AI)’ een geweldig opstap om kennis te maken met data en na te denken hoe je dit op een slimme manier kan gaan inzetten.
Er is veel hype over wat Kunstmatige Intelligentie is, maar ik geloof dat de eenvoudigste definitie is dat kunstmatige intelligentie het doen van slimme dingen met je data is. Hiermee gebruik je data om je organisatie in beeld te brengen maar vooral ook om te kijken of je met behulp van patronen die je in de data vindt, beter in staat bent om te voorspellen wat er gaan gebeuren. Tijdens de training leer je vooral nadenken over hoe je kansen voor kunstmatige intelligentie kan herkennen en weet je wat erbij komt kijken om dit te realiseren. Je wordt na het volgen van deze training geen expert maar je wordt wel een betere gesprekspartner in data-projecten.
Je leest ook veel negatieve gevolgen van het toepassen van Kunstmatige Intelligentie, zoals bijvoorbeeld de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Het is daarom ook belangrijk om dit op een ethisch verantwoorde manier te gebruiken en dit is ook iets waar we tijdens de training veel aandacht aan zullen besteden.
It’s all about data, daar begon ik deze blog mee. Ik geloof dat voor elke organisatie kansen liggen om slimmere dingen met data te doen en dat elke medewerker steeds meer data-gedreven zal gaan werken. De training ‘introductie Kunstmatige intelligentie’ is hiervoor een perfecte start.
Jack Esselink geeft de volgende training bij Van Kraaij Educatie:
Andrea Maddalena