0487-745003

Tel Mee met Taal

7 januari 2022 \ Professionele Ontwikkeling \ door Nathalie van den Hurk

Tel mee met Taal: Subsidieregeling voor Nederlandse taal én digitale vaardigheden Er zijn 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar van wie het taalniveau onder het eindniveau van de basisschool ligt. Met de subsidieregeling Tel Mee met Taal worden werkgevers ondersteund om de Nederlandse taalbeheersing op de werkvloer aan te pakken. Tel mee.. Meer lezen

Tel mee met Taal: Subsidieregeling voor Nederlandse taal én digitale vaardigheden

Er zijn 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar van wie het taalniveau onder het eindniveau van de basisschool ligt. Met de subsidieregeling Tel Mee met Taal worden werkgevers ondersteund om de Nederlandse taalbeheersing op de werkvloer aan te pakken.

Tel mee met Taal richt zich op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Investeren in basisvaardigheden op de werkvloer (zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden) heeft verschillende voordelen. Niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor jou als werkgever. Zo worden er minder fouten gemaakt op de werkvloer, ook werkstress én ziekteverzuim gaan omlaag. Werknemers krijgen doorgaans meer zelfvertrouwen en kunnen zelfstandiger werken.

Veel werkgevers die geïnvesteerd hebben in een taalcursus, merken dat medewerkers efficiënter en effectiever communiceren en zich meer betrokken voelen bij de organisatie. Het afronden van de cursus moet leiden tot een betere taalvaardigheid en/of betere digitale vaardigheden van werknemers.

De subsidie

Het maakt niet uit of de werknemer Nederlands als moedertaal heeft of dat het gaat om een (arbeids-)migrant. Je kunt de subsidie gebruiken voor één of meerdere opleidingstrajecten.
Belangrijk: je mag de subsidie alleen inzetten voor werknemers met een taalniveau lager dan het referentieniveau 2F én de werknemer moet woonachting zijn in Nederland. De subsidie geldt ook voor zzp’ers die voor een bedrijf werken, of andere werknemers waarmee een minder duurzame arbeidsrelatie is aangegaan. Denk aan tijdelijke arbeidsplaatsen of beschut werk.

In het 2e kwartaal van 2022 start Van Kraaij Educatie met Tel mee met Taal. Hiervoor hebben we 100 plekken beschikbaar. Deelnemers gaan in kleine groepen van maximaal 10 personen aan de slag.

We hebben twee varianten: een variant voor mensen die Nederlands als tweede taal willen leren (NT2) en een variant voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben (NT1).

Voorafgaand aan dit traject zullen de deelnemers een officieel erkende taaltest afnemen waarbij het startniveau wordt bepaald. Deze toets zal in maart worden afgenomen. Daarna start de cursusreeks in april en deze zal eind juni worden afgerond. Tijdens de cursusperiode krijgen de deelnemers 10 weken lang een paar uur per week les op een vaste dag van een ervaren taaldocent. Aan het einde van het traject zullen we weer een toets afnemen, zodat de deelnemers kunnen zien hoeveel vooruitgang er is geboekt. Daarnaast krijgen de cursisten aan het einde van het traject een certificaat.

Benieuwd hoe het staat met jouw taalkennis?

Doe dan deze gratis online taaltest op www.nederlandsetaaltest.nl.
Aanmelden kan via onze webpagina over Tel Mee met Taal.
Geschreven door

Nathalie van den Hurk

Gerelateerde berichten
Deel dit bericht

Blijf up-to-date met
onze nieuwsbrief!