0487-745003

Even voorstellen… Willem van der Does

23 december 2021 \ Van Kraaij Educatie \ door Willem van der Does

In deze rubriek stellen we je aan een van onze medewerkers, docenten of bijlesgevers voor. Deze keer stellen we je voor aan Willem van der Does, trainer Lean, Verandermanagement en Prestatiemanagement bij Van Kraaij Educatie. Vertel wat meer over jezelf Willem! “Mijn naam is Willem van der Does. Ik woon in Beneden Leeuwen maar ben.. Meer lezen

In deze rubriek stellen we je aan een van onze medewerkers, docenten of bijlesgevers voor.

Deze keer stellen we je voor aan Willem van der Does, trainer Lean, Verandermanagement en Prestatiemanagement bij Van Kraaij Educatie.

Vertel wat meer over jezelf Willem!

“Mijn naam is Willem van der Does. Ik woon in Beneden Leeuwen maar ben oorspronkelijk afkomstig uit Noord Holland. Getrouwd en wij hebben samen vier volwassen kinderen en een kleinkind. Alle kinderen hebben het ouderlijk huis inmiddels verlaten maar wij hebben wel een Berner Sennen hond waardoor we nu met zijn drieën zijn. Ik ben sinds 1996 actief als interim manager en heb in de afgelopen 25 jaar heel veel bedrijven van binnen mogen zien en veel veranderingen en verbeteringen mogen doorvoeren. Qua studie heb ik – naast mijn HBO financieel – een Master in Bedrijfskunde (MBA), een Master in verandermanagement (MCM), een master in Data Science (MDS) en ik ben een Master Black Belt Lean Six Sigma. Ik hou van werken en met mensen iets moois opbouwen. Vooral in verandering processen vind ik het een mooie uitdaging om mensen mee te krijgen in de verandering. Ik maak dan ook veel gebruik van mijn kennis van Change Management al blijft het altijd mensenwerk en geen situatie is uiteindelijk precies op de literatuur te leggen. Het blijft een constante weg van zoeken, uitproberen en vinden. Binnen het Finance kennisgebied is dat minder. De basisregels voor Finance zijn redelijk vast. Wat er wel in de laatste jaren bijgekomen is zijn de datastromen die van groot belang zijn voor de rapportages binnen bedrijven. Daarom ook mijn studie in die richting.”

 Hoe begon jouw avontuur bij Van Kraaij Educatie?

“Mijn avontuur begon in 2020 toen ik via mijn buurvrouw in contact kwam met Bart en Swen. Dit heeft geleid tot het geven – in 2021 – van een tweetal trainingen (Lean Yellow Belt en Verandermanagement) die ik al had uitgewerkt voor een ander trainingsinstituut maar wel weer heb geactualiseerd. In 2021 werden we eigenlijk al direct geconfronteerd met het geven van les via Teams en dat was – ook voor mij – nieuw en dus erg wennen. De interactie met cursisten verloopt fysiek nu eenmaal anders dan via een scherm. Inmiddels ben ik er goed aan gewend en verloopt het lesgeven redelijk conform verwachting. Ook merk in aan de cursisten dat zij dit inmiddels al wel gewend zijn en zien zij ook de voordelen er van in (naast de bekende nadelen overigens).”

Wat kenmerkt jouw manier van lesgeven?

“Mijn manier van lesgeven is op een vaak volwassen manier. Een grapje tussendoor is helemaal prima maar ik wil geen kleuterklas leiden. Het tempo ligt doorgaans vrij hoog en een met goede voorbereiding van de cursisten (boek bestudeerd en de leeromgeving doorgenomen) kan dit ook. De lesstof die wij behandelen wordt door de meeste cursisten als best wel veel ervaren. Maar wil je conform de standaarden je certificaat behalen dat is een stuk basiskennis nu eenmaal noodzakelijk. Je mag mij tijdens de trainingen altijd interrumperen en aanvullende vragen stellen. Deze interactie is voor mij altijd waardevol maar ik waak er wel voor dat ook de overige cursisten hier wat aan hebben.”

Hoe motiveer je cursisten?

“De motivatie van cursisten moet voor een deel komen uit het onderwerp van de training en de mogelijkheid die dit biedt om binnen de eigen organisatie een positief verschil te maken. Verder daag ik de cursisten uit om opdrachten uit te voeren zodat zij de stof in de praktijk kunnen toepassen en – logischerwijs – ook tegen belemmeringen aan gaan lopen. Dit kan dan vervolgens weer worden opgepakt door een feedback vanuit mijn kant.”

Het leukste aan lesgeven..

“Met mijn vele jaren ervaring en de vele malen dat ik zelf via vallen en opstaan verder ben gekomen vind ik het heel leuk om mijn kennis over te dragen aan een jongere generatie. Het meest ultieme is wanneer ik cursisten ook daadwerkelijk kan helpen bij het oplossen van een project of een taak vanuit de organisatie waar zij werkzaam zijn.”

Geschreven door

Willem van der Does

Gerelateerde berichten
Gerelateerd aanbod
Deel dit bericht

Blijf op de hoogte