0487-745003

5 tips voor een online onboardingstraject

10 juni 2024 \ Van Kraaij Educatie \ door Shanna van Rossum

5 tips voor een online onboardingstraject Een goede start van de werkrelatie is essentieel, en daarom speelt het onboardingstraject een belangrijke rol. Je weet dat het onboardingstraject voor nieuwe medewerkers binnen jouw organisatie een sleutelrol vervult in het verstrekken van informatie over hun taken, de organisatieprocessen en de bedrijfscultuur. En nu steeds meer medewerkers hybride.. Meer lezen

5 tips voor een online onboardingstraject

Een goede start van de werkrelatie is essentieel, en daarom speelt het onboardingstraject een belangrijke rol. Je weet dat het onboardingstraject voor nieuwe medewerkers binnen jouw organisatie een sleutelrol vervult in het verstrekken van informatie over hun taken, de organisatieprocessen en de bedrijfscultuur. En nu steeds meer medewerkers hybride werken, delen wij 5 tips met je voor een vliegensvlug online onboardingstraject.

1. Digitaliseer het onboardingstraject

Als L&D’er begrijp je dat online onboarding steeds populairder wordt, dankzij de tijdbesparing en kosteneffectiviteit. Door gebruik te maken van een online academy kun je alle informatie op één plek aanbieden. Als L&D’er kun je zelf het onboardingstraject eenvoudig in elkaar zetten en up-to-date houden. Nieuwe medewerkers hebben daarnaast de flexibiliteit om het onboardingstraject in hun eigen tempo te doorlopen.

2. Begin op tijd met de online onboarding

Voor een vliegende start is het van essentieel belang dat nieuwe medewerkers al vóór hun eerste werkdag bekend zijn met de basisinformatie over de organisatie en hun nieuwe functie. In het onboardingstraject kun je als L&D’er inlogcodes, huisregels, werkinstructies en de organisatiecultuur benadrukken. Zo voelen ze zich voorbereid en gewaardeerd, en verkort je de inwerktijd om informatieoverload op de eerste werkdag te voorkomen.

3. Offline en online onboarding met blended learning

Als L&D’er weet je dat blended learning een waardevolle aanpak is voor het onboardingstraject. Combineer online en offline leervormen om een compleet en effectief onboardingstraject te realiseren. Online ligt de nadruk op het inwerken, maar juist ook offline activiteiten zoals meet-ups met collega’s en leidinggevenden bevorderen de sociale integratie van nieuwe medewerkers. Deze momenten bieden ook de gelegenheid voor face-to-face vragen en feedback. Blended learning zorgt als L&D’er dus voor een versterkt onboardingstraject.

4. Maak het persoonlijk

Een persoonlijke touch in het onboardingstraject is belangrijk. Voeg bijvoorbeeld een welkomstvideo of smoelenboek toe om een warm welkom te creëren voor de nieuwe medewerker. Wijs ook een vast aanspreekpunt aan waar ze met vragen terechtkunnen. Zo geef je als L&D’er de online onboarding een persoonlijke en interactieve dimensie.

5. Maak de online onboarding inspirerend en geef het tijd

Misschien wordt er nog steeds veel thuisgewerkt bij jullie organisatie en hierdoor missen we de informele gesprekken bij de koffieautomaat en de wandelingen met collega’s tijdens de pauze. Als alle communicatie online plaatsvindt, kan het soms vermoeiend zijn. Als deskundige op het gebied van L&D kun je in je online onboardingstraject een extra stap zetten. Zorg ervoor dat je bij online trainingen of presentaties extra let op je gezichtsuitdrukking en stemgebruik. Kijk in de camera, maak gebaren en wees levendig en interactief. Zo maak je het onboardingstraject persoonlijker, ook al zit er een scherm tussen.

Meer weten?

Extra tijd en aandacht die je investeert in een goede online onboarding leidt tot medewerkers die zich, zelfs op afstand, welkom en gewaardeerd voelen. Een effectief onboardingstraject resulteert dus in betrokken en gemotiveerde medewerkers en dat is precies wat je als L&D’er wilt bereiken.

Download de whitepaper
Efficiënt onboarden van medewerkers

Blijf up-to-date met
onze nieuwsbrief!