0487-745003

Marta Laseur

Docent Hongaars/ Roemeens

Mijn naam: Marta Zsofia Laseur – Paal, geboren in Marosvasarhely (Targu Mures), Transsylvanië /Roemenië, van Hongaarse afkomst. Ik ben al 29 jaar in Nederland en meer dan 20 jaar woonachtig geweest in Enschede en sinds het najaar 2017 woon ik in Wamel. Mijn biologiestudie heb ik in Cluj (Roemenië) gedaan. Na jaren heb ik de draad hiervan in Nederland weer opgepakt en lesgegeven op middelbare scholen.

In Nederland heb ik de opleiding voor docente levensbeschouwing gevolgd. Het feitelijke en het beschouwelijke vind ik een mooie mix in het leven. Met elke taal die men leert, wordt men een dimensie rijker: achter de woordenschat schuilt veel meer dan woordjes uit ‘t hoofd leren. Door gedachtegoed en emoties van een andere taal te integreren en daarop te reflecteren kan ik verborgen schatten ontdekken.

Hebreeuws leren was voor mij een eyeopener. Een taal leren is net puzzelen; zoals met het Hongaars, door aan een woord voorvoegsels en achtervoegsels toe te voegen groeit de kennis en de mogelijkheid om weer nieuwe woorden/zinnen te vormen. Het Roemeens biedt meer herkenning en de moeilijkheidsgraad van het puzzelen is ook wat makkelijker.

Al vanaf de beginjaren ’90 heb ik voor verschillende stichtingen en privépersonen vertaalwerk verzorgd in het Hongaars en Roemeens. Ongelooflijk hoeveel Nederlanders men tegenkomt tijdens een vakantie van tien dagen in Roemenië en Hongarije. In Roemenië vooral mensen in de hulpverlening, maar ook op vakantie in de bergen, in de Karpaten of in de Donau-delta of aan de Zwarte Zee. In augustus zijn er duizenden Nederlanders aanwezig in Boedapest tijdens het Sziget-festival of aan het Balaton meer. Er zijn steeds meer Nederlanders, die een huisje in Hongarije hebben.Terug naar teamoverzicht