0487-745003

Uitgelicht:

Het lerend vermogen van je medewerkers

5 maart 2025 \ Blogs \ door Inja Pater

In een snel veranderende wereld is het voor organisaties essentieel om zich voortdurend aan te passen en te blijven groeien. Lerend vermogen is daarbij één succesfactor: het helpt organisaties om beter in te spelen op veranderingen, waarde te creëren en concurrentievoordeel te behalen. Hoe beter het lerend vermogen (op individueel, team- en organisatieniveau) wordt gemonitord.. Meer lezen

In een snel veranderende wereld is het voor organisaties essentieel om zich voortdurend aan te passen en te blijven groeien. Lerend vermogen is daarbij één succesfactor: het helpt organisaties om beter in te spelen op veranderingen, waarde te creëren en concurrentievoordeel te behalen. Hoe beter het lerend vermogen (op individueel, team- en organisatieniveau) wordt gemonitord en ontwikkeld, hoe effectiever managers en HR-professionals een lerende organisatie kunnen bouwen en veranderprocessen kunnen optimaliseren.

Zo herken je medewerkers met een sterk lerend vermogen

Medewerkers met een sterk lerend vermogen houden zich bezig met hun eigen ontwikkeling. Ze nemen regelmatig de tijd om hun werk en hun groei te evalueren, stellen doelen en stellen zichzelf kritische vragen over hoe ze verder kunnen verbeteren. Deze medewerkers staan open voor verandering en durven verouderde werkwijzen los te laten om mee te gaan in iets nieuws. Ze passen wat ze hebben geleerd toe in hun werk, waardoor ze niet alleen zelf beter presteren, maar ook de organisatie als geheel laten groeien. Hierdoor dragen zij actief bij aan vernieuwing en voortdurende groei binnen het bedrijf.

Werken aan individueel lerend vermogen

Individueel lerend vermogen wordt gevormd door een aantal belangrijke kwaliteiten:

  • Medewerkers tonen bereidheid om mee te willen doen aan leer- en ontwikkelingstrajecten en zijn ook bereid om hiervan te leren.
  • Medewerkers geven zelf sturing aan de vorm en inhoud van leren, door doelen te stellen en een plan te maken om te leren op een manier die voor hen werkt.
  • Medewerkers hebben het vermogen om op een goede manier met feedback om te gaan en hier actief om te vragen.
  • Medewerkers reflecteren op hun leerproces. Niet alleen op de inhoud en behaalde resultaten, maar ook op de manier van leren (metacognitieve reflectie).

Hoe stimuleer je lerend vermogen binnen een organisatie?

HR-professionals en de directie spelen een belangrijke rol bij het versterken van het lerend vermogen binnen de organisatie. Dit begint met het creëren van een veilige leeromgeving waarin fouten maken niet wordt bestraft, maar juist wordt gezien als een kans om te groeien. Het is belangrijk om medewerkers de ruimte en middelen te geven om te ontwikkelen. Maar ook om het hier regelmatig met ze over te hebben. Door deze elementen samen te brengen, ontstaat een cultuur waarin continu leren en verbeteren vanzelfsprekend wordt.

Blijf up-to-date met
onze nieuwsbrief!