0487-745003

Blog #012: De examens zijn begonnen, geniet ervan!

18 mei 2022 \ Studiebegeleiding \ door Odette Willems

De examens zijn begonnen, geniet ervan! “De examens zijn begonnen, geniet ervan!” de twaalfde blog en dit keer van Odette Willems, bijlesgever sinds 2015. In deze rubriek schrijven onze docenten en medewerkers een blog over een onderwerp uit hun kennisgebied. Het is mei Het is zover, na jaren van voorbereiding is het dan eindelijk zover. De examens zijn begonnen!.. Meer lezen

De examens zijn begonnen, geniet ervan!

“De examens zijn begonnen, geniet ervan!” de twaalfde blog en dit keer van Odette Willems, bijlesgever sinds 2015. In deze rubriek schrijven onze docenten en medewerkers een blog over een onderwerp uit hun kennisgebied.

Het is mei

Het is zover, na jaren van voorbereiding is het dan eindelijk zover. De examens zijn begonnen! Het is mei! Iedere leerling weet wat dat betekent, ze hebben zich er jarenlang op voorbereid… de eindexamens! Hét ‘’E’’-woord waar menig leerling een allergische reactie op heeft ontwikkeld. Vandaag staat deze blog in het teken van mei, de maand van bloei, vrijheid, nostalgie en oké, ook de eindexamens. Iedere examenleerling is daar nu hard voor aan het ploeteren. De een staat aan de vooravond van een mental breakdown, de ander maakt zich klaar om nog een laatste keer te shinen en de meeste leerlingen proberen die laatste toetsen met een voldoende door te komen.

Afsluiting van een fase

Beste leerlingen, denk maar zo, het is even twee weken afzien waarna een welverdiende vakantie op jullie staat te wachten. Maar pas op, voor je het weet is het voorbij, want het laatste examen betekent ook de laatste officiële dag van jouw middelbare schooltijd! Nu verlang je vast naar die dag, dan is al die stress en studie voorbij en kan de vakantie beginnen. Maar leerlingen, sta er ook bij stil. Dit is het punt waarop je een fase in je leven gaat afsluiten. Een mooi moment om nog eens terug te blikken op al wat is geweest de afgelopen jaren op school. Ik weet dat jullie onder spanning staan, maar probeer naast het presteren ook even te genieten van dit moment. Want de examens zijn een mooie en unieke ervaring, iets wat je deelt met je klasgenoten en je vrienden en waar je later toch met enig weemoed op terug zult kijken.

Terugblikken

Nu zul je wel denken ‘Never nooit dat ik van de examens ga genieten, ik probeer hier te overleven!’. Maar geloof me, als je een jaar verder bent, dan denk je inderdaad terug aan deze bijzondere tijd. Nog steeds doet de begeleiding van eindexamenleerlingen mij denken aan mijn examentijd, nu zeven jaar geleden. De leerlingen motiveren en stimuleren, ze ondersteunen in het leerproces, dat maakt mij nostalgisch.

Uiteindelijk zijn het maar toetsen

De eindexamens blijven altijd iets groots, iets mysterieus en ook iets feestelijks. Ze krijgen massale media aandacht, maar uiteindelijk zijn het maar toetsen die iedereen al eens eerder heeft gemaakt.  Ik hoop dat mijn leerlingen tussen het presteren door ook genieten van deze tijd. Als ze dan een jaar verder zijn en volop van het studentenleven proeven, dan hoop ik dat ze nog eens terugdenken aan deze tijd. Niet alleen aan het gevoel van opluchting dat ze van die stress verlost zijn, maar ook aan het plezier dat het leren voor de examens met zich mee heeft gebracht. Dus, vergeet niet wanneer de examens zijn begonnen, geniet ervan!

Odette Willems is bijlesgever sinds 2015 bij ons. Interesse in bijles? Klik dan hier.

De examens zijn begonnen, geniet ervan!
Geschreven door

Odette Willems

Gerelateerde berichten
Gerelateerd aanbod
Deel dit bericht

Blijf op de hoogte