0487-745003

Blog #006: Excel, wat een uitvinding!

23 februari 2022 \ Professionele Ontwikkeling \ door Ronald Bookelmann

Microsoft Excel, wat een uitvinding “Microsoft Excel, wat een uitvinding!”, de zesde blog en dit keer van Ronald Bookelmann. In deze rubriek schrijven onze docenten en medewerkers een blog over een onderwerp uit hun kennisgebied. Wat een uitvinding Excel, ik wil niet meteen gaan overdrijven, maar wat een feest van een uitvinding is dat zeg. De eerste keer dat.. Meer lezen

Microsoft Excel, wat een uitvinding

“Microsoft Excel, wat een uitvinding!”, de zesde blog en dit keer van Ronald Bookelmann. In deze rubriek schrijven onze docenten en medewerkers een blog over een onderwerp uit hun kennisgebied.

Wat een uitvinding

Excel, ik wil niet meteen gaan overdrijven, maar wat een feest van een uitvinding is dat zeg.

De eerste keer dat ik een Excel sheet zag was in het jaar 2000, op mijn werk bij Dutchtone, een van de eerste mobiele telefoniebedrijven in Nederland. Ik was inmiddels door HR aangenomen als ‘hoofd facturatie’ maar mijn baas had al snel spijt dat hij niet bij het sollicitatiegesprek aanwezig had kunnen zijn; ik deed alle berekeningen die nodig waren uit mijn hoofd of op een grote rekenmachine en schreef de uitkomsten op een A4-tje. Ik had werkelijk geen idee dat het ook anders kon.

Maar het kon echt efficiënter

Mijn baas zette iemand naast iemand mij die nergens verstand van had, behalve van Excel. Het kon namelijk echt efficiënter. Ik vertelde wat ik deed als ik facturen controleerde en hij zette die uitleg om in iets dat ik totaal niet begreep maar waarvan het eindresultaat was dat ik op 2 of 3 plekken iets invulde en dan op de 4de plek ineens een uitkomst zag staan. Ik was in het begin nog zo gehecht aan mijn eigen methode dat ik de eerste paar weken de uitkomsten die Excel mij gaf, narekende. Maar al gauw werd Excel mijn grote vriend. Ik nodigde nog regelmatig het Excel whizzkid naast me want ik wist inmiddels dat 9 van de 10 keer als ik vroeg ‘kan dit ook’ hij ‘ja hoor’ antwoordde.

Je hoeft geen wiskundig genie te zijn

Overigens, ik deed nog steeds niet veel meer dan een getalletje links of rechts invoeren. Ik had echt het idee dat je een wiskundig genie moest zijn om iets zelf in Excel te doen. En mijn ‘docent’ vond dat prima, legde mij ook nooit iets uit, hij ratelde wat op het toetsenbord en dan zei hij ‘dit hier invullen, dat daar invullen’ en ik was weer blij. Ik denk dat het nog een jaar of 4 duurde voordat ik een medewerker in het team had die snapte dat ik er niets van snapte. Die ging het mij allemaal uitleggen. Dat het geen tovenarij was. Dat ik met een beetje logisch nadenken al heel ver kon komen. Ik begon het steeds leuker te vinden, steeds meer uit te zoeken. De eerste keer dat ik al mijn persoonlijke uitgaven op een rijtje zette in Excel, dacht ik nog dat ik het puur om te oefenen ging doen. Nu bestaat die sheet uit wel 10 tabbladen en elk jaar verzin ik weer iets er bij.

Je blijft leren

Ik denk nog steeds dat ik nu wel genoeg weet van Excel en leer dan er weer iets nieuws bij. Ik denk dat er niemand is in deze wereld die alles van Excel weet. Ik weet zeker dat mijn manager van Dutchtone verbaasd is als hij deze pagina van Van Kraaij Educatie leest; ik weet helemaal zeker dat het Whizzkid van Dutchtone overtuigd is van een hack, een hoax of fake-nieuws als hij deze pagina van Van Kraaij educatie leest.

Waarmee ik maar wil zeggen, er is voor iedereen een moment om te beginnen met iets waar je weinig of niets van af weet en vervolgens te ontdekken hoe leuk en handig het is om die kennis toe te passen, privé of op werk. Je blijft immers altijd leren! Microsoft Excel, wat een uitvinding!

Ronald Bookelmann geeft de volgende trainingen bij Van Kraaij Educatie:

Geschreven door

Ronald Bookelmann

Gerelateerde berichten
Gerelateerd aanbod
Deel dit bericht

Blijf op de hoogte